Mijn weblog

Music Maestro!

Claire
16/01/2002 | 01:27 uur
in de categorie De wereld volgens

 


Soms hoor je wel eens een muziekje waarvan je denkt 'oh, dat klinkt helemaal niet onaardig'. Of hebben mensen het over een band of muzikant waar je in de verte wellicht wel eens van gehoord hebt en zegt men erbij 'ja, is cool, klinkt ongeveer zo'n beetje net als...(vul naam in van band of muzikant die je ook wel het beluisteren waard vindt)...'

Dan wil ik daar dusch wel iets meer van horen voordat ik meteen naar de platenboer ren om een schijfje van desbetreffende uitvoerende(n) aan te schaffen. Want ik ben wel nieuwsgierig maar ook weer niet zo erg dat ik er iedere keer ongeveer 20 euro voor over heb.

Gelukkig is voor dit fenomeen ooit het peer-to-peer programmaatje Napster uitgevonden. Wat de dichtgenaaide monden van zich benadeeld voelende artiesten er ook van mogen zeggen; ik ben er van overtuigd dat het gebruik van Napster de cdverkoop juist bevordert. Bij mij in ieder geval wel. Ik was dan ook zeer in mineur dat Napster mij op een gegeven moment niet meer kon voorzien in fijne oude hits & nieuwe melodietjes. En omdat ik een mac heb, was een alternatief als Kazaa ook niet zomaar gevonden.

Totdat iemand mij wees op Gnutella, dat ik terstond aan mijn harde schijfje toevoegde. Vol enthousiasme ging ik te werk. Eerst maar es op zoek naar wat stiekem opgenomen muziekjes van mijn favo bandjes. Altijd leuk, live opnamen. Mijn mede-Gnutellagebruikers vinden blijkbaar van niet. Alle 3(!) de zoekresultaten had ik al in mijn bezit. Ook eventueel nieuw bloed werd maar matig gevonden. Door het geringe resultaat liet ik Gnutella maar even links liggen.

Op mijn dagelijkse surfronde langs vanalles en nog wat kwam ik vandaag (niet voor de eerste keer) de naam Grant Lee Phillips tegen. Nou had ik al wel eens gehoord van Grant Lee Buffalo, waar hij vroeger blijkbaar deel van uitmaakte, maar wist eigenlijk niet precies wat voor muziek daarbij hoorde. Dus ik startte vol goede moed mijn vrienden van Gnutella maar es op. Die gaven een aantal (3!) zoekresultaten.

Ik pikte lukraak een mij wel aardig in de oren klinkende titel uit het lijstje en begon met downloaden.

Dat ging aardig, totdat het stopte bij 61%. Hoe ik ook op Resume Downaload klikte, niks werkte meer mee. In de veronderstelling dat de andere Gnutellist offline was gegaan, probeerde ik het vrolijk met een ander nummer. Er gebeurde helemaal nakko, nada, zip. Ook een andere artiest waar ik mijn oog op had laten vallen, ene Wilco, wilde mij zijn muziek niet geven.

Diepe zucht.

Ik voel me benadeeld, om niet te zeggen behoorlijk gefrustreerd. Ik wil music, maestro! En wel NU!

Wat ik maar wil zeggen is: Ook u kunt iets betekenen voor de wereldwijde muziekindustrie!! Want als iemand me een alternatief voor Gnutella (voor de mac that is) kan geven, hou ik mij wederom warm aanbevolen.

Reacties op Music Maestro!

Plaats jouw reactie