Mijn weblog

3x open = 1x gesloten (een soort van trilogie)

Claire
20/10/2004 | 01:21 uur
in de categorie De wereld volgens

 


Onder andere naar aanleiding van de open eindes van gisteren & eergisteren (hee! is dit nou een trilogie?), kreeg ik van iemand nog een tekst van Boudewijn de Groot. (Waarvoor dank, meneer) Of Lennart Nijgh eigenlijk dan dusch.
Ik kende dit lied nog niet.

Ik houd de wereld in mijn hand
Het glazen ei vol land en wolken
Ik zal de hemel gaan bewolken
Ik roep de varens uit het zand

Ik schud de apen uit m'n mouw
De spikkelpanters en de mieren
Het blauw konijn, de krabbeldieren
Ik strooi topaas, azuur en dauw

Ik weet nu dat ik alles kan
Ik ken de dieren aan hun vel
De vogels aan hun notenspel
En ik geef namen aan de man

De verf die ik morste vliegt plotseling in brand
't Palet valt vlammend uit m'n hand
De aarde zwaait open, ik zie haar lopen
In m'n eigen groene gras

Wil jij soms wit wezen, dat ik je niet ken
En dat ik niet almachtig ben
Je wilt me vergeten, mijn vruchten eten
En me bedriegen met je man

Hier in je lichaam van albast
Zie ik de roze vlammen branden
En wat je wilt valt in je handen
Je hebt m'n wereld aangetast

Daar sluipt de groengevlekte kat
En heeft de merel al te grazen
De leguaan gaat bellen blazen
Kruipt op vijf poten over het pad

De vleesboom rijst het water uit
En rinkelt met z'n glazen snaren
Er zit in de kristalpilaren
Een uil die schuine liedjes fluit

Hier sta ik voor zot in m'n kamerjapon
Ik dacht wel dat ik alles kon
En ben ik verdwenen, dan komt op zijn tenen
De engel met het grote mes


Ja. Wel mooi dus ja. Maar een beetje ingewikkeld en wazig ook. Ik heb er dus mooi heel egocentrisch mijn eigen betekenis aan gegeven. Wan dat kwam mij goon wel es even handig uit enzo. Bablabla. Maar goed. Waar gaat het nou eigenlijk echt psies over? Volgens u? (en dan zonder op te zoeken, want zo kan ik het ook!) Dat wil ik best weten. Namelijk.

Reacties op 3x open = 1x gesloten (een soort van trilogie)

Jolanda 20/10/2004 | 09:28 uur
het is ode aan Eva, gezongen door God heb ik me ooit laten vertellen
 
claver 20/10/2004 | 09:34 uur
Janee, dat is de werkelijke strekking zoals meneer Nijgh het schreef. Dat wist ik (google) wel...maar wat vind zelf je dat het betekent? Dåt was de vraag:)
 
peet 20/10/2004 | 10:06 uur
nou...
god schiep zijn wereld en daar was hij best trots op,
en toen bedacht hij er een vrouw bij en toen werd het oorlog;
daar komt het op neer denk ik:-)
 
PimP 20/10/2004 | 10:13 uur
Soms is iets niet meer wat het was. Het gaat dus over Van Gaal.
 
Pluk alhier 20/10/2004 | 10:47 uur
Zoals wel vaker bij mijnheer Nijgh lijkt ook deze tekst geschreven na het wegspoelen van een LSD-stripje met slechte rode wijn. Zal dat binnenkort eens proberen en je dan vertellen wat hij daadwerkelijk bedoelde. Op dit moment zie ik het als een lied over iemand met een erg groot ego, tjokvol met rancune, die er achter komt dat ook hij ooit dood gaat.
 
iver 20/10/2004 | 13:47 uur
een vaag liedje wel... dat vind ik ervan.
 
Merel 20/10/2004 | 17:35 uur
Nou, iemand mag op de troon van God zitten. Dat voelt fijn. Ze maakt allemaal mooie leuke dingen. Maar dat gaat niet lang goed, want men gaat toch zijn eigen weg zonder zich iets aan te trekken van diegene die op de troon van God zit.
De mens is namelijk slecht en alles gaat verkeerd.
En uiteindelijk is degene die op de troon van God zit heel verdrietig want het is helemaal niet zo gegaan als zij wilde.

Alles keert zich tegen haar, het ontspoort en Eva staat hartstikke voor gek.

De moraal van het verhaal is, dat je alles voor jezelf moet doen uiteindelijk. Je moet zelf alles doen en wat je doet moet je voor jezelf doen want jij bent de enige die je kunt vertrouwen.

Zoiets?
Het is al heel lang een favoriet liedje van mij trouwens. Net als Wegen en Naast Jou en nog meer van die mooie liedjes.
 
Paola 21/10/2004 | 15:58 uur
denkt heus dat het te maken heeft met het egoísme van mensen.... het ikke ikke en de rest kan stikke gevoel.... het denken dat jij beter bent dan een ander gevoel om welke reden dan ook ..... en dat blijkt dat dat toch heus allemaal niet zo werkt in het leven..... dat je soms afhankelijk bent als je het niet wil zijn...als er dingen gebeuren die je niet bedacht had.... dat jouw manier van denken niet altijd de beste hoeft te zijn....dat je denkt dat als jij God was het allemaal anders was gegaan..... of toch niet?.... dat zou ik er uit op kunnen maken....maarja, ik ben ook maar een mens he....
 
Mevrouw Mikmak 21/10/2004 | 17:19 uur
Dit is niets meer of minder dan een bad trip van de heer Nijgh en de heer de Groot.
En daar hebben ze een liedje over gemaakt, waar wij het heden ten dage nog over hebben.
Best knap eigenlijk
 
karin 22/10/2004 | 10:50 uur
dat het over onze lieve heer gaat, zo ver kwam ik zonder google zelfs nog wel, maar ik zie het als een lied over iemand die alles heeft gedaan voor zijn geliefde en die dat dan allemaal voor jan-met-de-korte-achternaam heeft zitten doen, ik ben nl. niet zo van de Here.
 
Plaats jouw reactie