Mijn weblog

brr & pff

Claire
09/10/2004 | 13:47 uur
in de categorie De wereld volgens

 


Ik had het heel erg koud gisteren. Van binnen en van buiten. Zo koud dat een kopje kamillethee niet eens hielp. Bibberdebibber.
Het werd tijd om de verwarming aan te zetten.

Het was de eerste keer dat ik in dit huis de verwarming aan ging zetten. Ik had het kastje natuurlijk wel zien hangen, maar tot nu toe succesvol weten te negeren. Het zag er namelijk uit als een heel moeilijk kastje. Rechthoekig, met knoppen en toetsen met kleurtjes en pijltjes enzo. En dan nog een klepje dat je uit kan klappen. Geen goone thermostaat zeg maar.
De verwarming was een stressmoment. Dat zag ik heus wel.

In feite is het best wel een heel handige verwarming. Met dat je kan instellen hoe laat je opstaat en thuiskomt en dat het dan psies op tijd aangaat voor een aangename temperatuur. En voor het weekend kan je ook andere tijden instellen. Luuks niet?
Maar voor mij persoonlijk vind ik dat dan weer net niet zo heel handig. Ik weet namelijk nooit zo psies hoe laat ik naar bed ga of wegga. Dat verschilt per dag. En ik kom ook nooit elke dag op hetzelfde tijdstip thuis. Ik kan dat maar beter niet instellen.

Maar ik moest wel. Want als je wil dat de verwarming aangaat, bijvoorbeeld op 20 graden ofzo, dan moet je dus eerst instellen welke dag het is en welk uur. En dat dan heel ver vooruit enzo. Er bleek geen toets voor 'nu aan'. Terwijl er wel heel veel toetsen opzitten. En knopjes. En pijltjes met namen.
Gelukkig was er ook een gebruiksaanwijzing.

verwarming.jpg verwarmkat.jpg

Op de gebruiksaanwijzing staat een hele witte harige poes die heel verbaasd kijkt. Ik weet zo snel even niet wat een hele witte harige poes met verwarmingen te maken heeft, maar ik snap wel waarom ie zo verbaasd kijkt. Dat krijg je namelijk als je het boekje doorbladerd. Mensenlievekinderen. Zevenenvijftig pagina's met woorden als uitleesvenster, dagaanduiding, tijdprogramma en weekblokken. Ik vind dat ingewikkeld. Ik krijg daar stress van. Want ik probeerde echt wel op te letten en psies te snappen hoe het allemaal werke. Ik drukte dus de toetsen in hoe het volgens het boekje moest en bedacht braaf hoe laat ik volgende week vrijdag op wil staan. Ik deed heel veel moeite.
Maar het bleef koud.

Uiteindelijk, na een woede-aanval en een kopje rooibosthee, zag ik ergens de optie dat je een constante temperatuur in kan stellen. Voor als je op vakantie bent ofzo. Daar stelde ik een temperatuur in. Ik hoorde ketel aanslaan en in het display verscheen een vlammetje. Eindelijk.
Het werd wat warmer in huis. Maar ik bleef koud. En op een gegeven moment ging ik naar bed.

Toen ik vanmorgen opstond was de kamer nog steeds de constante temperatuur die ik gisterenavond had ingesteld. Beetje veel te warm, vond ik ineens. Maar net zo min als een knop 'aan' op de verwarming zit, zit er een knop 'nu uit' op. En zo ben ik nu alweer een uur aan het knooien om de kamer op een acceptabele 'constante temperatuur' te krijgen.

Ik pruts wat af. Warm, koud, warm, en vooral veel koud.
Het zal nog wel even duren voordat ikzelf weer op normale temperatuur ben.

Reacties op brr & pff

willem 09/10/2004 | 14:46 uur
he wij hebben de zelfde. geen problemen mee!! staat overdag op 18 snachts op 15 en om ongeveer 6 uur savonds gaat ie naar 20 graden en als ik het eerder koud krijg dan zet je hem gewoon op warmer en dan schakelt ie naar 2 uur ofzo vanzelf weer over. simpel toch!! of nie??
 
Lars 09/10/2004 | 15:38 uur
Volgens mij hebben m'n ouders ook zo'n zelfde. Met die rood-oranje (warmer) en blauw (kouder, o werkelijk?) kun je volgens mij ingebakken programma's ehm, overrulen.
 
DC 09/10/2004 | 16:02 uur
Pfff... bij de gedachte van het moeten doorspitten van zo'n dikke handleiding krijg ik het al warm... Maar hier staat dan ook de verwarming al aan...
 
T-Jo 09/10/2004 | 17:41 uur
Wat Lars zegt ja. Met rood verhoog je de temperatuur tijdelijk tov de ingestelde temperatuur, totdat het nieuwe dagdeel begint.
 
peet 09/10/2004 | 21:11 uur
tip: eerst een logje fabriceren en dan in de bedenktijd van de techneuten eventueel even grinnikend de folder doornemen;

daarbij vind ik dat het in oktober nog niet hoeft te vriezen, trouwens!
 
Menno Nicolai 09/10/2004 | 22:11 uur
Het kost even tijd om voor zeven dagen per week en voor vier tijdstippen per dag tijd en gewenste temperatuur in te stellen. En als je een paar dagen weg gaat moet je ook weer even nadenken. Maar als je het één keer door hebt is het echt simpel en vervolgens buitengewoon comfortabel. Bovendien is dit doosje zelflerend, zodat je met minimale kosten de bij het opstaan gewenste temperatuur in huis hebt.
 
claver 10/10/2004 | 10:02 uur
toch een beetje jammer he...van zo'n metafoor:)
 
Flonker 10/10/2004 | 15:04 uur
Ik geloof dat ik toch blij ben dat mijn termostaat niet 'zelflerend' is, maar gewoon doet wat ik zeg: "Maak het nu 20 graden!", zeg ik dan en de verwarming doet het, zonder discussie over of ik dat nou écht wel wil (vorige week wilde ik toch wat anders?). Bij mijn leerlingen vind ik 'zelflerend' al vermoeiend genoeg.
 
-dennis- 11/10/2004 | 09:15 uur
Ik heb hetzelfde kastje. We wonen sinds mei in dit huis en dit weekend was ook voor mij de eerste keer dat ik op de knopjes durfde te drukken. Ik snap hem nog steeds niet helemaal, want ik heb dus geen handleiding erbij...
Ik heb van het weekend dus tussen veel te warm en veel te koud gewisdseld. Ik kom er nog wel uit. Ooit...
 
Plaats jouw reactie