Mijn weblog

don't wanna be an american idiot

Claire
21/03/2005 | 01:11 uur
in de categorie De wereld volgens

 


Amerikanen dus.
Er zijn heel veel mensen die iets tegen amerikanen hebben.
Ik snap niet helemaal psies waarom.

Het heeft te maken met hun president. En die soms gekke regeltjes in hun land
of dat bij de douane je vingerafdruk en een foto worden afgenomen. Ofzo.
Ik zie het probleem niet zo. OK, die Bush moet oprotten. Dat is goon een eng machtswellustelingetje natuurlijk. Maar daar hoef je nog niet helemaal meteen een heel voor volk af te schrijven.
Maar goed, dat doet er ook nu even niet toe. Want ik wil het even hebben over de omgangsvormen. Goon op straat enzo zeg maar.

Die zijn namelijk veel beter in amerika.
Als iemand tegen je opbotst zeggen ze ALTIJD oh excuse me. Ook al was het hun schuld niet. Moet je in Nederland es doen. Per ongeluk tegen iemand opbotsen. Kan je meteen een grote bek krijgen van kejjenieuitkijke?
In amerika doen ze altijd aardig en beleefd in winkels en restaurants. Ik weet ook wel dat ze dat vooral doen omdat ze dan een betere fooi krijgen. Maar het ze doen het mooi wel.

Amerikanen zijn ook altijd heel hulpvaardig.
Als je als onwetende toerist op een kaart staat te kijken, komt er gegarandeerd binnen een minuut een amerikaan naast je staan om je te wijzen waar je heen moet. Dat zie je in amsterdam nou nooit als een duitser het Anne Frank huis zoekt.
En het kan zomaar het gebeuren dat als je heel onhandig tegen de zon in, een foto van jezelf staat te maken er gewoon een amerikaan in zo'n pick-up truck aan de kant van de weg stopt. Alleen om te vragen of zij misschien die foto even voor je moeten nemen. Ook al spaar je fotoos van jezelf die je zelf gemaakt hebt, omdat je er dan altijd zo geestig op staat. maar dat weten zij natuurlijk helemaal niet.

En in tegenstelling tot wat altijd beweerd wordt, zijn amerikanen eigenlijk best wel geintresseerd in andere landen en culturen. Want waar je ook bent, in een grote stad of een klein gehucht, hebben ze altijd maar 1 vraag; where are you from? En dan vinden ze het ook allemaal harrtikke interessant dat je uit Europa komt.
Dat de helft nog nooit van Nederland gehoord heeft en de andere helft denkt dat we allemaal harddrugs gebruiken, geeft dan ff niks. Dan licht je ze goon even in over de kaas en de molens en klompen. Ze zijn ook heel erg onder indruk dat we onder de zeespiegel wonen. Vind ik ook lollig. Al had ik er in het begin wel wat moeite mee om in de werking van de deltawerken en de afsluitdijk uit te leggen. In het engels.

Amerikanen slaan eigenlijk altijd overal in door.
Dus ook in vriendelijkheid, behulpzaamheid, interesse. Enzo.
Daar kunnen wij nederlanders nog een puntje aan zuigen, vaak.
Nou, en daarom vind ik amerikanen leuk.
En dat wou ik goon maar even gezegd hebben.

Reacties op don't wanna be an american idiot

claverklaring 21/03/2005 | 01:12 uur
American Idiot - Green Day
 
ruth 21/03/2005 | 09:40 uur
de eerste dagen dat ik in amerika was (new york) was, moest ik ontzettend wennen aan het overdreven "How are we today" van de serveersters. Maar het komt wel sympathiek over.
Het weekend voor ik naar Amerika zou afreizen, ontmoette ik bij een vriendin een stel uit San Francisco. Ze nodigden mij meteen uit om te komen logeren. Which I did. For a week. Omdat ze zo aandrongen en omdat het zo ontzettend gezellig was. En ze plaatsen hebben laten zien, waar ik anders nooit gekomen was.
Dat soort gastvrijheid kennen wij niet hier in Nederland.
Ik heb dan ook niks tegen Amerikanen. Behalve tegen die enkeling die op Bush gestemd heeft dan :-)
 
Rolandow 21/03/2005 | 10:14 uur
Je zou voor de grap eens met Amerikanen samen moeten werken. Piep je wel anders. Dat "oh excuse me" en beleefd zijn is namelijk helemaal niet eerlijk.

Ze vragen altijd "how are you?", maar ondertussen interesseert het ze geen flikker. Cut the crap, denk ik dan.

Verder heb ik inmiddels geprobeert met drie Amerikaanse partijen samen te werken, waarvan ze meestal zichzelf een stuk groter en belangrijker vinden dan ons.

Het is geen kwestie van samenwerken, het is een kwestie van jullie moeten het nu fixen en jullie lopen te klooien. Geen oplossend denken, maar verwijten en de boel afschuiven. Arrogant.

Daar mag je inderdaad geen heel volk voor afschrijven. Doe ik ook niet. Er zijn vast ook aardige Amerikanen.

Net als Duiters.
 
claver (aanvulling op vorige) 21/03/2005 | 10:32 uur
Het ging mij dus specifiek om de amerikaanse omgangsvormen in het algemeen, en op straat en met wildvreemden enzo. Had ik er nog wel express bij gezet!:) En 'how are you' is meestal geen vraag van hoe het met je gaat, maar goon een begroeting. Dat had je na een uur in amerika zelf toch ook wel door?
 
Coert 21/03/2005 | 13:47 uur
Yep, het zijn vaak holle omgangsvormen, maar die voorbeelden die je geeft kloppen wel. Ik heb in de vs gewoond en daar ben ik regelmatig door wildvreemden uitgenodigd om dingen met ze te doen. En de service in winkels is een verademing.

Aan de andere kant: er zijn gewoon weinig landen waar mensen nog chagerijniger en lomper zijn dan in Nederland.

Behalve in New York, als je daar tegen iemand oploopt dan roepen ze: "Hey, I'm walking here!". Maar ja, wie heeft die stad ook al weer gesticht?
 
ruth 21/03/2005 | 16:52 uur
mijn (toenmalige) vriend & ik liepen in Central Park met onze honk- en softballhandschoenen. Binnen 5 minuten werden we uitgenodigd om mee te komen spelen. Dat was cool. En zweten. Want dan wil je natuurlijk niet afgaan :-)
 
bliss 21/03/2005 | 17:49 uur
vooral die dikke Amerikanen zijn aardig.
 
Rolandow 22/03/2005 | 09:28 uur
Heuh, ik ben er nooit geweest. Spreek ze vooral aan de telefoon, de skype, de msn en de e-mail.

Maar ook hier zal dus weer gelden dat het net scheelt wie je tegenkomt (en waar).
 
nick 22/03/2005 | 11:16 uur
ik krijg daar helemaal de kriebels van als mensen meteen bovenop je duiken, laat staan de auto aan de kant gooit, alleen maar omdat je op een plattegrond staat te staren. en daar dan ook nog eens een land van vol... brrr! echt leuke amerikanen heb ik nog nooit ontmoet. allemaal versies die je liever niet in je buurt hebt. dat hysterische gedoe de hele tijd. bah. best jammer, want ik zou dat best eens willen meemaken.. een leuke amerikaan. maar wel graag een tegelijk aub.
 
San 22/03/2005 | 16:13 uur
Ik vind amerikanen nogal luidruchtige toeristen (vobbeld toen in Edinburgh), die het allemaal nog beter denken te weten dan de gids (vobbeld toen ik Nepal was). Heb ook met ze gewerkt en vond dat contact - afgezien van de beleefdheden - altijd moeizaam en dwingend. Maar ik heb ook heel aardige amerikanen meegemaakt. Oh nee tonnie, dat bleken altijd Canadezen te zijn. ;-)
 
Plaats jouw reactie