Mijn weblog

en als je dan niet rijden kunt

Claire
24/03/2005 | 21:26 uur
in de categorie De wereld volgens

 


Ik mag dus niet autorijden. Dat is heel jammer.
Het komt doordat ik geen rijbewijs heb. (lees hier wrom)

Oh. Dat moet ik even anders formuleren. Omdat ik nóg geen rijbewijs heb, moet ik eigenlijk zeggen. Want dit jaar ga ik het halen. Echt. Really.
Teneinde deze uitspraak enige geloofwaardigheid te geven, ben ik afgelopen december maar weer es begonnen met rijlessen. Ik zal u niet vermoeien met wat en hoelang en als ik daadwerkelijk het roze papier in mn bezit heb, leest u dat hier heus wel.
Want voordat je uberhaupt een rij-examen mag afleggen, moet je eerst de boel in theorie weten te reproduceren.

En daar wilde ik het dus even over hebben, over dat theorie-examen.
Ik zie het nut er wel van in hoor, dat je al die regeltjes moet weten van wat welk bord betekent en welke smurf er voorrang heeft enzo. Is wel zo handig als iedereen ongeveer weet wat de bedoeling is als je met zn vieren tegelijk bij een kruispunt aankomt.
Maar tegenwoordig moet je nog veel meer dingen weten dan de verkeersregels en de borden. Van die dingen waarvan ik denk: wat kan mij dat nou schelen? Of: Dat zie ik dan wel als ik in die auto zit, hoor. Of: ja zeg, dat weet toch echt helemaal niemand! En heel soms: Noujazeg. Dat is toch geen vraaahaag. Dat is toch logies!

Bijvoorbeeld. Ik ga er vanuit dat iedereen weet dat het alarmnummer 112 is. Of dat koffie en water alcohol echt niet afbreken (meerkeuzevraag!). Dat zijn toch geen vragen voor een examen? Nee, dan dit: Ik vraag me echt af welke autobestuurders daadwerkelijk uit hun hoofd weten hoe hard een invalidenmobile buiten de bebouwde kom mag rijden. dat is een vraag! Echt! As if je dat ook echt nodig moet weten! En wie weet er nu even 123 te vertellen hoeveel het ledig gewicht, vermeerderd met het laadvermogen van het trekkend voertuig, van een aanhanger maximaal mag zijn als je er mee wilt gaan rijden met rijbewijs B? nou? nou? Psies.

1326.jpg


De eerste keer dat ik het theorie- examen deed was, gok ik even uit t blote bolletje, een jaar of dertien geleden. Dertien jaar geleden mocht je nog 10 van de vijftig vragen fout hebben. Ik meen me te herinneren dat ik 7 fouten had. Ongetwijfeld iets met of een voetganger nou wel of geen voorrang heeft als ie rechtdoor wil en jij rechtsaf. Dat haal ik altijd door elkaar. Dat certificaat was 3 jaar geldig en verliep. Een jaar of 4 geleden deed ik weer een keer examen. Het was nog zonder open vragen en je mocht 7 fout hebben. Ik had er 5, geloof ik. Nu mag je nog maar 6 fout hebben. Ik vind dat weinig. En je moet soms ook zelf nummers invullen.

Op internet kan je oefenen (ik heb een mac dus die cd-roms werken niet) in van die CBR-examens. Ik deed er 10 deze week. A 1 euro 30 per test. Ik haalde 13, 9. 11, en heel vaak 7 fout. En een keer 5 fout.
Met lood in mijn schoenen ging ik gisteren naar het CBR-gebouw.

Natuurlijk zat die vraag van de invalidenkar erbij. En of koffie en water alcohol afbreken. En had die voetganger nou wel of geen voorrang?
Twee keer drukte ik te laat op de knop. Twee vragen had ik fout.
Vier fout in totaal.
Un -fukkin- believable.
Geslaagd!
Voor de derde keer in één keer!
Ik denk dat ik een record heb gevestigd en vind het heel knap van mij.
Iik ben heel trots en ik ga daarom nu naar een kroeg om het vieren.
Ik zeg: Rosado!
En aan het praktijkgedeelte denk ik nog maar niet.

Reacties op en als je dan niet rijden kunt

claverklaring 24/03/2005 | 21:30 uur
ehm..tja...- Rijden in een wagentje
 
George 24/03/2005 | 22:04 uur
He! Die foto! Dat is het verkeersplein bij Joure!
 
Eric 24/03/2005 | 22:19 uur
Doe als ik bij het eerste examen. Overtuig jezelf er tevoren van dat je het nóóóit gaat halen deze keer. Hielp als een tierelier bij mij....
 
Lars 24/03/2005 | 23:30 uur
Spooky, ik heb hier ergens ook nog een verlopen theorie liggen. Van pak em beet dertien jaar terug. Ik heb zelfs nog rijlessen gevolgd en toen ineens had ik geen zin meer. Die zin moet ik anno 2005 nog steeds kweken!

Maar voor de rest dus chapeau en zeg es, hoe lang doet een fles rosé er over om af te breken dan?
 
CasaSpider 25/03/2005 | 02:20 uur
Gefeliciteerd Claver! Hoe oud je ook bent, een examen zorgt voor de nodige zenuwen. En een praktijkexamen helemaal, haha!
(Toch zou ik voor het praktijkexamen maar even geen Rosado drinken, daarna wel uiteraard)
 
Coert 25/03/2005 | 08:58 uur
Maar warme chocomel breekt wel rosado's af, toch?
 
johanneke 25/03/2005 | 09:44 uur
gefeliciteerd, dan dus! (en ik denk dat coert gelijk heeft)
 
Evert de Ridder 25/03/2005 | 09:45 uur
Dat maakt je minstens 31. Onbeleefd van mij zeg... Ik zeg sorry.
 
Michelle 26/03/2005 | 10:09 uur
Ik wens je bij deze alvast heel veel succes! Die theorie moet ik nog en ook ik ga dit jaar de ns begraven!*das het plan tenminsten, als het lukt, als de 1 de 1 blijft en de 4 op zijn plaats blijft zitten(-;*
 
nove 28/03/2005 | 10:28 uur
als je net zo vlotjes rijdt als dat je schrijft, komt dat praktijkexamen helemaal goed. Je kunt het !
 
iver 28/03/2005 | 20:02 uur
hee zus gefeliciteerd !
Ik wil dat theorieboek wel even lenen, ga er ook maar eens weer aan beginnen...
 
Paola 30/03/2005 | 20:29 uur
succes...hee als ik het kan... ;-)
 
Plaats jouw reactie