Mijn weblog

it looks like everybody is having a ball

Claire
09/03/2005 | 19:25 uur
in de categorie De wereld volgens

 


Ok. Ik was dus Heel Erg Zielig.
Ongeveer even zielig als ik eigenwijs ben.
En dat is behoorlijk. Er zijn mensen die dat kunnen bevestigen.

De koorts was gezakt en ik ging toch maar wel naar Het Boekenbal. Vond ik.
Want ik ken dus iemand die wel eens een boek heeft gelezen en dus mocht ik zomaar naar binnen. En als zoiets mag, dan kan je dat niet afslaan. Zo werkt dat.
Ik hees me aldus in een outfit en we vertrokken naar Het Bal der Geweigerden in Paradiso. Want daar hadden we ook een kaartje voor.
Eenmaal in de tempel voelde me slightly overdressed. Of, zoals R. (die goon in z'n jeans was gekomen) zei. "Jeemig. Eh. Dit is..eh..weer eens wat anders. Zo heb ik je nog nooit gezien. Ik herkende je bijna niet."
Ik weet nog niet of dat nou goed of niet zo goed is.

Afijn. Dominee Gremdaat opende het bal. Ik dacht altijd dat een bal om dansen ging. Maar zo'n bal was het niet. Het was zitten en luisteren. Ik heb niet naar de dominee geluisterd want dat is niet eens een echte dominee. Ik moest trouwens even met iemand kletsen. Daarna kwamen Viggo en Peter. Uweetwel. Van Nuhr. Die kondigden vervolgens allerlei types aan en dan ging daarna Justus van Oel die erbij zat of ie heel graag van het balkon wilde springen) iets heel onaardigs zeggen. Het ontging mij wat daar de bedoeling van was.

We zagen ene Renee van Bavel. Boring. En Wim Helsen. Die deed niet zo leuk als in zijn cabaretprogramma, maar las iets voor uit een boek. Ook nogal boring. Maar daarna kwamen twee leuke dingen. Een meisje met een gitaar (en ik lust eigenlijk geeneens meisjes met gitaren) die een erg geestig liedje deed over dat ze zo moe werd van meningen van anderen. En er was Kees Torn. Er gingen heel veel mensen door Kees Torn heenpraten. wat heel stom is want Kees Torn praat nogal zacht. En als je oplet is ie heel grappig. Met woorden enzo. Heel erg knap. Pas halverwege begreep de rest van de mensen dat uiteindelijk ook. Gelukkig voor hen.

Toen kwam er nog iets van een hiphopgroepje. Dat was slecht. Dus we stiftten onze lippen, trokken onze jassen aan en huppelden naar De Schouwburg, wapperden wat met kaartjes en toen waren we ineens op Het Boekenbal.
En ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik er over kan vertellen.

Er waren vooral veel oude mensen. Die ik niet kende. Ik lees heus wel eens een boek, maar dan weet ik blijkbaar niet zo psies hoe de mensen die ze geschreven hebben eruit zien. Ik herkende alleen de tv-mensen. Ik voelde me met de minuut oppervlakkiger worden tussen al die literairverantwoorde figuren in smokings en jurken. En zelfs slightly underdressed.

We liepen een paar rondjes want we hadden gehoord dat dat de bedoeling was van Het Boekenbal; rondjes lopen. Maar het was keidruk dus het was meer schuifelen en dringen. Ik hou helemaal niet van schuifelen en dringen. We stopten met schuifelen in een zaal waar het niet zo bizar heet & druk was (ik bedacht me later pas dat ze de verwarming natuurlijk expres zo hoog hadden gezet voor al die oude mensen) en dronken wat. In die zaal was een lollige jazz-achtige band aan het spelen. Er waren 3 mensen aan het dansen. Toch nog bal.

In die zaal (die bij nadere inspectie het podium van de Stadsschouwburg bleek;very nice) heb wel met twee echte schrijvers gepraat. De ene is ook nog mijn overbuurjongen. Hij wees me een paar bekende en onbekende schirjvers aan. Ik kende er psies één. Ik voelde me niet zo heel slim.
En omdat ik met een echte schrijver gepraat had, kon ik eigenlijk ook wel naar huis.

Maar we moesten eerst nog een stukje van het decor meenemen, een rondje over de gangen wandelen en het pak van Beau bekijken. En ook nog even terug naar Het Andere Bal. Daar vertelde Tommy Wieringa een verhaaltje dat ik al een keer gehoord had en draaide Harry de W. ouwemensenmuziek. Gelukkig dansten er ook jonge mensen. Want oude mensen die dansen, vind ik genant.

Maar goed. Wat ik dus eigenlijk in dit stukje wilde melden.
Ook al doen een hoop mensen er best wel een beetje belangrijk over; u mist eigenlijk helemaal niets aan Het Boekenbal. Of aan het Bal der Geweigerden for that matter. Ik vond het allemaal nogal saai.
Misschien is het wel leuker als je niet ziek bent. Als je niet een beetje aan de kant wil blijven staan omdat iedere keer als je een danspasje maakt, je denkt dat je hoofd eraf valt. Misschien is het wel leuker als je niet de hele tijd stapjes opzij moet doen omdat er iemand een sigaret in je gezicht staat te uit te asemen. Als je wel een vino kan drinken omdat je geen ibuprofen hebt opgegeten. Als je goon, voor één keertje maar, es een keer niet zo heel erg eigenwijs bent.

Ach What the hell.
Volgend jaar schrijf ik goon zelf wel een boek.


Reacties op it looks like everybody is having a ball

claverklaring 09/03/2005 | 19:27 uur
Lionel Richie - Dancing on the ceiling
 
Eric 09/03/2005 | 19:46 uur
R. stiftte z'n lippen en was *niet* overdressed...?
 
10/03/2005 | 12:32 uur
Ow leuk!Wat voor n boek gaat t worden?(kinderboek,streekroman,biografie,fantasy,doktersroman,science-fiction,thriller of uhhh Literatuur?)
Ik wacht vol spanning af... ;-))
 
Plaats jouw reactie