Mijn weblog

maar ieder had zijn eigen stem

Claire
01/06/2005 | 00:33 uur
in de categorie De wereld volgens

 


Ik weet het ook goon niet. Echt. Ik heb geen idee.
Hoe meer ik er over hoor, zie of lees, des te verwarrender het wordt.
Niet gaan stemmen vind ik in den beginne behoorlijk stom, want mooi dat ze dus niet iets zonder mij gaan beslissen he! En een blanco stem uitbrengen vind ik een beetje lafjes. Ik heb toch verdorie wel een mening?

Eh. Ohnee. Tonnie.
Okee, ik heb wel een mening, maar ik weet goon niet of daar nou JA danwel NEE bij hoort.
Kijk, ik vind eigenlijk in en uit principe dat er niet zoveel hoeft te veranderen. Al die vooruitgang; doe maar es een beetje rustig. De invoering van de euro is ook niet echt briljant verlopen. Dus dan moet je NEE stemmen. Zeggen ze.
Daarbij zegt JPB dat ie voor lul staat als we nee stemmen en gezien het feit dat ie naar mijn bescheiden mening niet tot veel anders in staat is, zou ik alleen al voor die lol NEE moeten stemmen.
Maar ik heb ook de pest aan burokraties geneuzel. En soms is het goon handiger dat er met een grotere groep landen afspraken worden gemaakt over milieu en veiligheid enzo. Want als ze in duitsland iets goors en ranzigs in de Rijn flikkeren, komt het mooi wel bij ons uit. Dat moet natuurlijk niet. En ik wil ook niet ineens achterlopen. Of dat we ineens niet meer makkelijk op vakantie kunnen in Belgie ofzo. Turkije mag van mij trouwens ook best meedoen. En dan schijnt er ook nog iets met terroristendreiging te zijn.
Dus daarvoor moet je eigenlijk JA stemmen.
Zucht.

Dus ik naar die stemwijzer. Maar daardoor raakte ik nóg meer in verwarring. Ik heb me de afgelopen jaren (eigenlijk nooit, om heel eerlijk te zijn) bezig gehouden met 'Europa'. Ja, wel als het om vakantie en tripjes ging, dan wa sEuropa en het niet hoeven geld wisselen ineens heel dichtbij. Maar dat telt niet. Schijnt.
En bovendien: weet ik veel wat eigenlijk psies het verschil tussen de begrippen Europees Parlement, Raad van Ministers en De Europese Unie is? U wel, zeker.
Ik voel me lichtelijk dommig. Ik kan eigenlijk niet eens naar eer&geweten die stemwijzer invullen. Eigenlijk zou ik dus niet eens mogen stemmen.

Toch doen, natuurlijk. Beetje gokken enzo. Lijkt wel een HBO-examen.
Om vervolgens aan het eind van de stemwijzer uit te vinden dat mijn mening 'undefined' is.
Welja. Tuurlijk.
Zo raar is het dus niet dat ik het zelf niet weet.
Want als internet het niet weet, weet niemand het. Tenslotte.


Reacties op maar ieder had zijn eigen stem

claverklaring 01/06/2005 | 00:39 uur
Hilversum III - Herman van Veen
 
jac 01/06/2005 | 11:25 uur
Terloops wil ik wel even mededelen dat de keuze niet gaat over 'ja' of 'nee', maar 'voor' of 'tegen'....

Nee, vanzelf gaat het allemaal niet met de referendum-première...
 
iver 01/06/2005 | 12:35 uur
terloops wit ik ut ok al nie ja of tegen of nee of voor.
 
SillyCrazyMe 01/06/2005 | 13:39 uur
Ga eens naar de site van Verbal jam, daar staan een paar mooie columns over dit onderwerp :-) En welke stemwijzer heb je eigenlijk in gevuld? want er zijn er dus meerdere en ze zijn niet allemaal even goed
 
Verbal Jam 01/06/2005 | 15:33 uur
Wil SillyCrazyMe misschien in het marketingteam voor Verbal Jam? We kunnen u goed gebruiken! ;-)
 
SillyCrazyMe 02/06/2005 | 11:44 uur
Dat wil SillyCrazyMe wel hoor. Wat staat er tegenover? Gratis schrijf cursussen? Linkjes naar mijn weblog? Ik jam wel mee hoor :D
 
helena 03/06/2005 | 22:53 uur
'you are not alone'. Ik heb zes stemwijzers ingevuld, ben heus niet achterlijk enzovoort enzovoort. Maar bij een vraag als (ik zeg maar wat): "structurele landbouwsubsidie moet alleen naar nieuw aangesloten landen gaan" vraag ik me dan af: wat bedoelen ze precies met 'structureel'? Altijd? Steeds hetzelfde bedrag? En is dat NU al zo? Of juist niet? Wat is daar eigenlijk het voordeel van? Waar kan ik dat dan nazoeken? En dit is dan vraag een...
 
Plaats jouw reactie