Mijn weblog

Tralala Hoempapa

Claire
09/02/2002 | 13:50 uur
in de categorie De wereld volgens

 


En toen was het carnaval.

Voor het eerst in 27 jaar heb ik niet al weken van te voren verzonnen in wat voor feestelijk pakske ik me ga hullen, geen toeters, bellen, petten en andere in de loop der jaren verzamelde motto-onzin van zolder gehaald, de frequentie van de lokale radiopiraat niet voorgeprogrammeerd of wat voor plannen dan ook gemaakt. Want; ik doe dit jaar niet mee. Ik heb ietsch andersch te doen.

Okee, ik laat het feestje natuurlijk niet helemaal aan mijn neus voorbijgaan. Vanavond ga ik een kijkje nemen in de stamkroeg van mijn zusters. Maar dat telt eigenlijk niet. Want rechtgeaarde carnavalsvierders, geboren op zuidelijke grond, weten dat dit de avond is dat de geinteresseerde randstedelingen zich met het feest komen bemoeien en dat carnaval minstens 3 dagen achter elkaar gevierd dient te worden. Het wordt pas echt gezellig op zondag, maandag, dinsdag. Pas als je op maandag volkomen brak te vroeg je bed uit rolt (of je bed helemaal niet heb gezien) om in de kou naar een een stel stadsgenoten te gaan kijken die achter elkaar door de stad paraderen, voel je dat je carnavalsgewijs goed bezig bent.

Nu heb ik begrepen dat het merendeel van de mensen die niet met carnaval zijn opgegroeid, het maar een stom feest vinden. Wat is er leuk aan hossen, zingen, dansen met je vrienden, je verkleden en schmincken, hoempapamuziek en bier drinken? Men kan er maar niet over uit dat daar lol aan beleefd word. En dat vind ik nou weer vreemd.

Want ook boven de rivieren worden door een hoop mensen allerlei gelegenheden aangegrepen om zich in niet al te gebruikelijke kledij te hullen, veel bier te drinken en te lallen op straat. Zo verbaasde ik me afgelopen zaterdag in Amsterdam nog over de sfeer op straat. Groepjes lallende jongeren, geheel in het oranje gehuld op het rembrandtplein, blaaskapel en meedeinende menigte op het rokin, zingende maximalook-a-likes en gezinnen met oranje vlaggetjes en rood/wit/blauw geschminckte gezichten in Kalverstraat. Ik vroeg me af of dit nou dezelfde mensen zijn die carnaval een onbegrijpelijk feest vinden. Het leek toch verdacht veel op de sfeer tijdens carnaval in een willekeurige Brabantse stad.Okee, die traditionele carnavalskrakers, daar word ik zelf vaak ook ff niet goed van, maar in veel kroegen wordt die hoempapa gelukkig flink afgewisseld met gezellige hits uit de 70? en 80?s. Trouwens, als je geluk hebt stap je net een tent binnen waar op dat moment een beetje schappelijke band speelt.

En nu ik toch bezig ben, wil ik meteen ff het misverstand over alcohol uit de wereld helpen. Uweetwel, dat misverstand dat carnaval alleen maar leuk is omdat iedereen bezopen is.

Ik kan in dit kader dan maar het beste meteen melden dat ik geen bier lust. Voor een aantal mensen in mijn omgeving is dit gegeven nog steeds moeilijk te accepteren, blijkens het feit dat zij me na 10 jaar nog steeds vrolijk een biertje aanbieden. Maar ik drink dus geen bier. Eigenlijk drink ik zelden alcohol. Dus met carnaval zet ik het ook niet ineesn op een zuipen. En toch heb ik het naar mijn zin. Last van de overgrote meerderheid die wel iets te diep in de glazen keek, heb ik ook al niet.

Het leuke van carnaval vind ik dat de hele stad zich in de weken voorafgaand aan het feest zich ook langzaam verkleedt. Winkeletalages worden aangekleed met confetti en dat soort gedoe, gevels worden aan het oog ontrokken door grote decorstukken en vanuit sommige kroegen hoor je al de eerste krakers. Zo komt men alvast in de stemming en kijkt niemand vreemd op als ze op zaterdagmiddag een sliert vrolijk versierde kinderen door de stad zien trekken om het feest te openen. Hier in de randstad merk je helemaal niks van wat zich daar in het zuiden afspeelt. En dus ben ik nog niet bepaald in de stemming. Zal wel raar zijn als ik zometeen uit de trein stap, daar in 't Kielegat. Even omschakelen. Gelukkig ben ik gisterenavond al de kroeg in geweest (ja, er was zelfs alcohol in het spel, livin? on the edge) dusch het bijbehorende brakke gevoel heb ik alvast.

Nu nog een feestneus.Reacties op Tralala Hoempapa

Bar 09/02/2002 | 14:32 uur
Nouja, dat gezichtje van dat mannetje is rondjes aan het draaien... tssss...
 
punkey 09/02/2002 | 18:26 uur
Claire, je hebt helemaal gelijk met je verhaal. Had het niet beter kunnen verwoorden (al drink ik dan weer wel). Misschien tot maandag! WIj zijn als het goed is "ergens" op de Grote Markt. Als je een hoop kabaal uit een megafoon hoort, grote kans dat wij het zijn :-)
 
Dexhelen 09/02/2002 | 23:16 uur
Carnaval is aan mij niet besteed. Heb het uitgeprobeerd maar het klikte niet tussen carnaval en mijn persoontje. Heb me erbij neergeled. Wens jullie allen wel heel veel plezier toe :-). Alaaf! (toch?)
 
Gien 10/02/2002 | 09:19 uur
Ik heb ooit eens een carnaval van begin tot eind (geloof ik...) meegemaakt en dat vond ik vreselijk leuk, ik was dan ook vreselijk verliefd. Met mijn liefde verdween ook de gekte: carnaval is aan mij niet besteed. Maar inderdaad, je vergelijking met de oranjegekte is heel goed. Misschien moeten we de Oranjedriedaagse introduceren ten tijde van Carnaval: is het hele land gek...
 
Plaats jouw reactie