Mijn weblog

als het pannen van daken waait

Claire
22/08/2008 | 08:26 uur
in de categorie De wereld volgens

 


Heb ik weer.
Ik ben in HongKong.
Ik dacht namelijk dat het leuk en fijn zou zijn als ik niet eerst 9 uur en meteen daarna 13 uur en vervolgens nog eens 1 uur achter elkaar in een vliegtuig zou zitten, maar es eeen tussenstopje zou maken. HongKong is de overstapplaats en schijnt het NY van azie te zijn, en dat leek mij wel wat. Dus boekte mijn ticket om en een hotel in the center of everything voor 3 nachtjes.
Klinkt leuk toch?

Nou had ikwel in mijn toeristengidsje gelezen dat het zo rond deze tijd typhoonseizoen is, maar ach.Hoe vaak komt dat nou voor. Dacht ik.
Voordat ik Sydney verliet (dat was natuurlijk al niet leuk), checkte ik het weerbericht en daar stond alleen regen voor vandaag aangekondigd. Dus vol goede moed kwam ik aan in de kleinste hotelkamer ooit door mankind gemaakt (ok, om eerlijk te zijn; niet vol goede moed. Ik moest namelijk eerst 2 uur in het vliegtuig wachten voordat ie kon opstijgen want er werd ineens een mevrouw ziek en die moest door medics van boord worden gehaald en haar koffer dus ook. En ik ben trouwens sowieso niet zo goed geluimd na 9 uur vliegen). het was onnoemelijk vochtig warm en de minitv had maar 1 engelstalige zender waar, natuurlijk, alleen maar saaie olympische sporten op uitgezonden werden. Niet eens zwemmen ofzo.
Maar niet getreurd, ik hoefde toch verder niet zo tijd in het hotel door te brengen want er is veel te zien en te doen in HKG.

Dus toog ik gisteren uitgeslapen en wel de stad in. Om tot de ontdekking te komen dat er typhoonfase 1 was afgekondigd.

The Standby Signal No. 1
This is a stand-by signal, indicating that a tropical cyclone is centred within about 800 km of Hong Kong and may affect the territory.
Action - If you are planning an outing, remember that there is a tropical cyclone near Hong Kong which may affect your plans. Beware that strong winds may occur over offshore waters. Listen to radio and TV broadcasts or browse the Observatoryâ??s website on the progress of the tropical cyclone.


Het was heel druk op straat en niemand scheen zich ergens druk om te maken, dus ik ging mall in, maal uit, metro in, metro uit, lunchte met flaait laais (nasi) en ging The peak op. De zon scheen, er waren Heel Veel te Veel prikkels en na 8 uur door HongKong zwalken keerde ik hotelwaarts.
Op het nieuws werd gewaarschuwd dat de typhoon echt richting HKG kwam. Alarmfase 3 was inmiddels afgekondigd.

The Strong Wing Signal No. 3
Strong wind is expected or blowing generally in Hong Kong near sea level, with a sustained speed of 41-62 km/h (kilometres per hour), and gusts which may exceed 110 km/h, and the wind condition is expected to persist. Winds are normally expected to become generally stronger in Hong Kong within 12 hours after the issue of this signal. Winds over offshore waters and on high ground may reach gale force.
Action - Secure all loose objects, particularly those on balconies and rooftops. Flower pots and other objects likely to be blown away should be taken indoors. Secure hoardings, scaffoldings and temporary structures. Drains should be cleared to avoid blockage and overflows. Stay away from the shoreline and not to engage in water sports. Fishing vessels should seek shelter without delay.


Hmm.
De receptionist zei dat ik me nergens zorgen over hoefde te maken, maar dat het tripje naar Macau dat ik had willen maken, voor de zekerheid wel gecancelled was.
Ik zag mij alweer een dag shoppen tegemoet gaan, tot er savonds ietwat meer alarmerende berichten die niet eens iets met hippische sporten te maken hadden, verschenen. De typhoon Nuri had besloten recht op Hongkong af te stormen.
Niet dat iemand zich daar op het oog ook maar 1 seconde druk over leek te maken. De Temple Street Night Market om de hoek ging z'n gewone gang en ook op Nathan Road was het een grote mierenhoop as usual. Ik zag niemand hamsteren.
Volgens de berichten op internet zou men pas echt in actie komen bij fase 8.
Niet al te bezorgd ging ik slapen, want fase 3 en 8, dat ligt toch mooi 5 fase uitelkaar.

Om er vanmorgen achter te komen (ik loop op dit moment 6 uur op u voor) dat alarmfase 8 was afgekondigd. Blijkbaar komt in de chinese telling 8 meteen na 3 ofzo, want fase 4 tot en met 7 bleken helemaal niet te bestaan.

The No. 8 Northwest Gale or Storm Signal
Gale or storm force wind is expected or blowing generally in Hong Kong near sea level, with a sustained wind speed of 63-117 km/h from the quarter indicated and gusts which may exceed 180 km/h, and the wind condition is expected to persist.
Action - Complete all precautions now before gales commence. Lock all windows and doors. Fit bars into positions and insert reinforced shutters and gates if available. Adhesive tape fixed to large window panes in exposed positions will reduce damage by broken glass.
Do not stand near windows on the exposed side of your home. Move all furniture and valuables away from these areas. Make sure you have a safe place to shelter, should windows be broken. Now is the time to decide which rooms you will use to shelter if the windows on the exposed side of your home become broken.
Owners of neon signs should arrange for the electricity supply to their signs to be switched off.
Park your car where it is least likely to be damaged.
Avoid staying in the street. Return home as soon as possible if conditions so permit.

Oh. Ehm.
Het hotel had inmiddels met een soort van net de glazen voorpui gebarricadeerd en op de Engelstalige zender kwam om het half uur met een mevrouw met een knalgele zuidwester op vertellen hoe hard het nu al wel waaide in central HKG. En hoe hard de typhoon deze kant opkwam. Heel hard dus. Men verwachtte een misschien zelfs wel een direct hit, iets wat sinds 1999 niet meer is voorgekomen. Hollandsch als ik ben, besloot ik meteen maar even wat te hamsteren in de dichtsbijzijnde winkel. Wie weet hoe lang ik in de kleinste hotelkamer van de planeet moest blijven.
Gelukkig heeft het hotel een restaurant, maar het zal wel chinese wijsheid zijn dat dat om 1700 dichtgaat. "But sevenleven alound colner is open defily," zei de zogenaamd engelsprekende recetionist. Ik keek hem verbijsterd aan "But we're not supposed to go outside! That's dangerous!"
Oh dat kon heus wel. "Just be calefull, you use umblella if you have" beweerde hij stralend terwijl op het scherm achter hem alle vluchten voor vandaag met grote rode letters cancelled aangaven. Waarna hij me verzekerde dat het 'is pelfectly safe on 18 flool, hongkong building never collapsed, because thele is so many big building is safe!"
Ik besloot de rest vande dag in mijn kamertje op de 'safe 18th floor' te blijven.
(Wat op zich ook nog best wel spannend kon zijn, omdat je weg moet blijven van ramen. En hoe de F* krijg ik dat hier voor elkaar? Elke plek in deze kamer Ik vraag me af of mijn koffer het grootste deel van het raam zou kunnen barricaderen en voor de zekerheid zet ik vast een tasje klaar met mijn belangrijkste spullen.)

Ondertussen is het hier 15.20. De typhoon stevent nog steeds recht op de city af en fase 9 is een uur geleden afgekondigd. De tv-mevrouw met de zuidwester is waarschijnlijk weggewaaid want die heb ik al 2 uur niet meer gezien. Het weermannetje in de studio zegt net dat we rekening moeten houden met fase 10.

The Increasing Gale or Storm Signal No. 9
Gale or storm force wind is increasing or expected to increase significantly in strength.
Action - Stay indoors. Stay away from exposed windows and doors to avoid flying debris. Close all interior doors and make sure children are confined to the least exposed part of your home. Do not touch electrical cables that have been blown loose. You should fix broken windows and doors only when there is no danger in doing so.
If you are away from home, find a safe place and remain there until the danger is over.

The Hurricane Signal No. 10 Hurricane force wind is expected or blowing with sustained wind speed reaching upwards from 118 km/h and gusts that may exceed 220 km/h.
The top signal has not been issued since 1999 when Typhoon York hit the city, killing three people.
Remember that if the eye of the typhoon passes directly over Hong Kong, there may be a temporary lull lasting a few minutes to several hours. Do not relax your guard, as there will be a sudden resumption of violent winds from a different direction. Remain where you are if protected and be prepared for destructive winds.


Ik zag net op de website van mijn airline dat mijn vlucht verzet is van zaterdagavond naar zondagochtend en dus krijg ik er sowieso nog een nachtje HongKong bij. Niet dat ik er veel aan heb, want ik zit vast op mn hotelkamer. Ik wilde eigenlijk gisteren al naar huis.
Ik boek dus nooit meer een ticket om.


Reacties op als het pannen van daken waait

claverklaring 22/08/2008 | 09:40 uur
ren lenny ren - acda en de munnik
 
sigridzelf 22/08/2008 | 11:33 uur
Ik vind dit niet kunnen, ik vind dat je gewoon naar huis moet komen. die stad die deugt niet, ik was ooit voornemens er ook te verbijven maar toen brak er een SARS gebeuren uit en moesten wij door slangen en luchtkokers met mondkappen om vervoerd worden wij hebben toen geweigerd daar een voet te zetten...Neem je wel een cadeautje mee, trotseer de storm maar gewoon!
 
iver 22/08/2008 | 14:30 uur
Arm ding !
Ik hoop dat je snel weer uit je minikamer mag hoor !
Groetjes van je zus !
 
Plaats jouw reactie