Mijn weblog

hoe de bladeren kleurden (of: de winterblues valt vroeg dit jaar)

Claire
26/09/2004 | 01:24 uur
in de categorie De wereld volgens

 


"Alles komt wel weer goed," zei hij.
"Jaja," was mijn antwoord.

Want ik geloof daar niet in, in dat alles altijd weer goed komt. En hoezo moet er eigenlijk ook altijd meteen dat woordje 'weer' er bij? En wanneer psies was het wel goed dan? Het afgelopen half jaar was nou niet echt een heel erg feestelijk periode, vond ik. Oh, natuurlijk waren er heus wel leuke dingen en een fijne zomer en mooi weer en rose en lieveleuke mensen en daar kan ik ook heus echt best wel van genieten. Maar echt goed? Neuh. Teveel basis-onzekerheden. Noem ik niet echt goed.

Nou weet ik ook wel: situaties gaan voorbij, gevaar wijkt wel weer, pijn slijt, wonden helen en problemen worden ook wel een keer opgelost. Maar is het dan meteen goed? Welnee. Ik vraag me altijd af hoe mensen dat nou toch altijd met overtuiging kunnen zeggen. Waar baseren ze dat op? Hoe weeeeet je dat nou? Resultaten behaalt in het verleden bieden geen enkele garantie voor de toekomst. Dus hoe en waarom zou het nu dan ineens wel 'allemaal goed komen'? Als het de afgelopen periode ook eigenlijk nogal prut was?

Erger is het nog als mensen zeggen: dat komt vanzelf. Want het komt dus echt helemaal niet vanzelf!
Als het vanzelf zou gaan, zou er morgen (of nee nu!nu!nu!nu!) iemand aanbellen die zou zeggen: hallo prinses! ik heb een wit paard, een lasso en een contrabas, hier heb je een leuke baan en oh? wil je er een huis bij, tuurlijk hiero!
Dát is als het vanzelf gaat. Dát is als alles goed komt.

Maar dat is dus niet.
En ik weet ook niet wanneer dat wel is.
Ik hoop maar snel. Want ik word een beetje moe.
En zo is het ook niet zo leuk. Eigenlijk.

Reacties op hoe de bladeren kleurden (of: de winterblues valt vroeg dit jaar)

George 26/09/2004 | 03:41 uur
En toch. Het zal allemaal wel goed komen. Hoop ik. Want waar zitten we anders op te hopen?
 
Marie 26/09/2004 | 12:07 uur
Mensen die zeggen dat alles wel "weer" goed komt, of dat HET vanzelf wel goed komt vertrouw ik niet.
Ik vertrouw mezelf soms ook niet ...
 
jnnk 26/09/2004 | 13:08 uur
Ik doe het ook al heel lang met die opmerkingen. En maak me zelf er soms ook schuldig aan.

Die 'als het nu vanzelf zou gaan, dan...' trekt me wel.
 
Lars 26/09/2004 | 13:16 uur
Dat "weer" is een collectieve leugen, om massale zelfdoding te voorkomen. Die blik vooruit, de hoop op een betere toekomst, het idee dat het daar, nét voorbij de horizon beter gaat... dat is de drijvende kracht die ons uit het Afrikaanse platteland en grotten heeft gebracht tot het hier en nu.

En nóg zijn we niet tevreden. Maar dat zit in de genen, om dat niet te zijn. Dus verzetten heeft geen zin: het komt weer goed! Alleen zul je het inderdaad zelf moeten doen, want contrabas spelende prinsen bestaan niet.
 
Irene 26/09/2004 | 16:47 uur
't Is maar een bezweringsformule, omdat de spreker ook wel weet dat hij zelf die prins met dat paard niet is.
 
bouws 26/09/2004 | 20:02 uur
je moet niet zoeken, claver, maar vinden! (en dat gaat echt, heus, eerlijk, vanzelf! heb vertrouwen! om een liedje van de in de randstad veeeeeel te weinig bekende groningse zanger ede staal te parafraseren( parafraseern): het is nog nooit zo donker geweest, of het werd altijd wel weer licht). IK heb er alle vertrouwen in dat jij op je pootjes terechtkomt. en je weet dat IK altijd gelijk heb...
 
odette 26/09/2004 | 20:21 uur
"heb vertrouwen" ehhh...ik vermoed dat ergens binnenkort, er een stukje van claver komt waarin het hele begrip "heb vertrouwen" eens lekker onderuit gehaald wordt. Misschient dat de poster die mijn ouders op een kastdeur hadden licht in de duisternis werpt: "het wordt alleen maar erger" staat daarop. En daar werden wij altijd nogal vrolijk en ballorig van.
 
iver 26/09/2004 | 21:03 uur
jaja ik weet het..
het is bijna sinterklaas dus man op wit paard, vraag aan hem een baan, man met lasso en contrabas en een huis erbij.
IK VERTROUW erop dat je het krijgt.
Ja... wil je niet zitten lachen daar... sombere zuster !

 
willem 26/09/2004 | 21:12 uur
vraagt zich af waarom moet die man nou een lasso hebben?? want ik heb nog nooit een man gezien die er een bij zich heeft.
Nou woon ik ook niet in de grote stad!!! En verder ik geloof dat bouws gelijk heeft. groet vanaf hiero
 
Jacobine 26/09/2004 | 21:22 uur
Je moet gewoon niet zo zeiken, dat scheelt al een hoop.

En schrijf eens PRE-CIES en GE-WOON

Dat zal ook een hoop ellende doen verdwijnen.
 
iver 26/09/2004 | 21:29 uur
zeg jacobine
bemoei jij je er lekker niet mee, ga ergens anders zeiken.
 
peet 26/09/2004 | 21:31 uur
zo jacobine, baas-boven-baas, knap werk!:-)
 
DC 26/09/2004 | 21:39 uur
Wacht es: ik heb hier een hart en als jij nu een riem hebt, dan steek ik 'm d'r onder. Het hart bedoel ik dan he...

Zo... Helpt dat een beetje?
 
San 26/09/2004 | 22:25 uur
Ik vind dat jij goon Jakkobiene moet schrijven. Of spreek je het echt uit als Jaaaaaa cooooo bieieieieie nuh? Niet? Oh, dannie.
 
Flonker 27/09/2004 | 02:37 uur
Maar waar zijn de prinsessen? Hoog in de toren, bewaakt door een draak?
 
iver 27/09/2004 | 18:56 uur
HIJ wordt bedankt.
 
Moniekie 27/09/2004 | 22:46 uur
Ok, even lekker meegrienen - flink brullen en keihard een loeiharde CD opzetten - opstandig worden helpt (soms dan). Vanzelf? Nooit meegemaakt en de mensen die het zeggen, lopen nog wel eens tegen de bekende muur aan.
 
Laot mar komm'n 29/09/2004 | 12:22 uur
Alles komt altied wel weer goed...

Yeah, right!
 
zwelgje 08/10/2004 | 12:01 uur
Troost je; er zijn ergere dingen op de wereld. Gewoon vanzelf..
Get yourself together!
 
Plaats jouw reactie