Mijn weblog

Wat de boer niet kent...

Claire
25/08/2002 | 02:34 uur
in de categorie De wereld volgens

 


Herinneringen komen altijd het beste terug door geur en smaak, is mijn ervaring. Misschien is het daarom wel dat ik sinds een aantal jaar ipv hebbedingetjes liever voedsel als souvenir mee naar huis neem.

Uit frankrijk en Noorwegen heb ik ook 't een en ander meegebracht. Hoewel...Uit Frankrijk eigenlijk alleen maar 1 ding. Maar dan wel in verschillende gedaantes.

De cameraman kwam er mee. Dat de Franse vissoep zo lekker was. Nee, hij bedoelde niet de bouillabaisse maar een andere, zonder stukjes vis. En dat je daar dan rouille en toast bij moest eten. Watteh?

Rouille dus.

Het bleek een soort knoflookmayonaise met saffraan. En het smaakt inderdaad prefect bij vissoep. Maar het doet het ook leuk als dipsausje bij chips, als basis voor saladedressing of goon op een toastje. Als je het mij vraagt smaakt rouille eigenlijk overal wel lekker bij. Ik hou van rouille! En na onderzoek in een grote supermakrt bleek ook nog es dat er verschillende soorten rouille zijn. Dus nu staan er hier in de koelkast 4 verschillende potjes rouille. 't is nogal scherp spul (lang leve knoflook!!) dus je hoeft steeds maar een beetje te gebruiken en tegen de tijd dat die 4 potjes op zijn is het weer zomervakantie en gaat er vast wel weer iemand naar Frankrijk om voor mij een voorraadje nieuwe rouille in te slaan.

In Noorwegen maakte ik kennis met een hele hoop nieuw voedsel. Zo is daar de typisch Noorse bruine kaas die er naar mijn smaak net iets te chemisch uitzag zodat ik het, geheel tegen mijn eigen principes in, niet eens wilde proeven. Ze hebben me verteld dat het gemaakt wordt van het stremsel van kaas en daarom dus heel zoet smaakt. Nou, dat rondje kaasuithetvuistje sla ik even over dankufeestelijk.

Gelukkig stonden er op de ontbijt- en lunchtafel ook een aantal produkten die mijn goedkeuring wel weg konden dragen en die nu dus ook deel uitmaken van de inhoud van mijn koelkast. In de categorie kaas was daar snofrisk (waar zit nou toch dat verdomde streepje door de o?), een soort smeerbare geitenkaas. Niet echt heel bijzonder, hebben ze in Nederland vast ook wel ergens. Maar hebben ze em ook met dille of champignonsmaak? Nee? Ha! dat dacht ik wel! Dusch.

Verder was ik erg gecharmeerd van een rare tube die onze gastvrouw iedere dag op tafel legde. Er stond op dat er kaviaar in zat maar dat was het niet. Wel een soort vissmeersel wat er lekker bleek te zijn als ondergrondje voor kaas of tomaat en komkommer. In de lokale supermarkt bleken de Noren erg dol te zijn op tubes. Alles zit daar in tubes. Ook dingen die je helemaal niet in tubes wil zien zoals leverpastei en jam. Toch kwam ik niet alleen thuis met een tube 'ishavskaviar' maar ook met een soort smeerkaas met baconsmaak en eentje met krabsmaak. Ik had niks in huis waar ik het op kon smeren dus hoe die laatste twee smaken kan ik u niet vertellen.Tot slot maakten we bij het avondmaal kennis met nog het beste het Noorse stokbrood kan worden genoemd. Het lijkt natuurlijk helemaal niet op stokbrood, het heet flatbrod (nog steeds streepje kwijt, eentonig) maar 't wordt op dezelfde manier gebruikt als hoe wij stokbrood gebruiken. Bij een maaltijd of goon tussendoor als lekker hapje. En het smaakt naar...ja naar wat eigenlijk? Een beetje naar grofvolkoren knackebrod, maar dan heel heel dun. En plat. Vandaar die naam ook (joh!) Maar wel lekker uiteraard en wonder boven wonder ook nog bijna helemaal heel gebleven tijdens de terugreis.

Hmm.

Door al dat geneuzel over eten heb ik wel honger gekregen. Maar het is eigenlijk bedtijd en iedereen weet dat eten voor het slapengaan helemaal niet goed is voor de spijsvertering. Dus nu ga ik hongerig naar bed.

Morgen dan maar extra genieten van flatbrod met rouille. Ofzo.

Reacties op Wat de boer niet kent...

T-Jo 25/08/2002 | 10:48 uur
Je pop-up plaatjes doen het niet.
 
T-Jo 25/08/2002 | 16:28 uur
Nu wel.
 
claver 25/08/2002 | 23:23 uur
Ja bedankt voor de opmerkzaamheid. Ik heb vanalles geprobeerd met de htmlcode maar niks werkte totdat bleek dat ik een file-tje miste om een soort programmaatje te openen dat het plaatje ophaalt en het venstertje precies even groot maakt als het plaatje zelf. tenminste, zo is het mij uitgelegt. maar nu doet het dusch inderdaad weer.
 
JW 27/08/2002 | 23:08 uur
Heel goed uitgelegd hoor. Klopt helemaal.
 
Plaats jouw reactie