Mijn weblog

when it's exactly twelve o'clock at night

Claire
28/12/2004 | 00:42 uur
in de categorie De wereld volgens

 


Zo.
Two down, one to go. Kwa feestdagen that is.

Sinterklaas ging vrijwel ongemerkt voorbij en de kerstdagen kabbelden ook lekker voort met een kick-off in de leukste kerk van Nederland. Ik heb ook helemaal geen hekel aan kerst, en die verplichtingen waar je al die types steeds over hoort zie ik eigenlijk ook niet zo. Snap niet zo goed waarom mensen kerstmis denken te kunnen ontkennen. Het is er toch wel. Of je er nou aan mee doet of niet.
Ik heb zelf niks tegen samen eten met familie. En al helemaal niet tegen het rondhangen met vrienden. Met nog meer eten. En wijn. Al dan niet homemade. (yaay gluhwein uit eigen keuken! En dan zeg ik niks over die andere hapjes, ik waande me zowaar een keukenprinses. Doorslaan. Maar dat uiteraard geheel terzijde.)
Janee, kerst is zo vreselijk nog niet als je het zo bekijkt. Een verhaal van een heel andere categorie is daarentegen oud & nieuw.

Ik vind oudjaarsavond stress. Ik vind namelijk dat dat een leuke avond moet zijn. Met festiviteiten en hoezeegeroep, drank, dans, muziek en gezelligheid.
Ik hou namelijk van afronden, niet van open eindes. Punt. Afgelopen. Klaar ermee. Even een lijstje en een dikke vette streep eronder. Zodat je daarna met frisse schone lei opnieuw kan beginnen. Niet omkijken; recht vooruit! Goon gaan goon. Het liefst met een feestje dus. En ergens along the way heeft ooit iemand bepaald dat zoiets dan in de nacht van 31 december op 1 januari maar moet gebeuren.
Okee. Doe ik aan mee.

Ik had heel veel plannen voor oudjaarsnacht 2004/2005. Want vorig jaar was ik in Londen. Dat was heel goed. Kwa afronding en opnieuw enzo. Zo goed dat we besloten dit jaar wederom in een ander land dan het onze van jaar te wisselen. Maar door onvoorziene omstandigheden haakte mijn gezelschap af. Hmpf.
Maar! Hoop gloorde aan de horizon. Want weer anderen gingen naar een besneeuwd gebied om het nieuwe jaar te verwelkomen. Ik kan weliswaar geen meter skien maar who cares. Andorra klonk best lollig.
Maar toen bleek dat er toch niet heel erg veel slaapplaatsen in Andorra waren. Als in nul. Dus exit plan B.
Toen waren er nog plan C, D, en zelfs E, waarbij plaatsnamen vielen als New York en Parijs. Vanwege geldgebrek van de tegenpartij bleken ook deze plannen niet uitvoerbaar. Hmpf.

Uiteraard waren er dan nog de mensen die zeiden ?Kom gezellig bij ons!?
Maar dat wou ik niet. Want die mensen, allemaal even lief en dierbaar dat is niet het punt, zijn allemaal onderdeel van een stelletje (even ter extra achtergrondinfo: het aantal stelletjes in mijn vrienden- en kennissenkring is in 2004 met 50% toegenomen).
En dat is waar mijn oudjaarsnachtschoen wringt. Want wat is nu eigenlijk het punt van oud en nieuw? Wat is het hele idee, waar draait het om? Tot welke enorme climax komt de avond?
Psies.
Om middernacht hoor je ?Gelukkig Nieuwjaar! te roepen én te zoenen.
Nu hou ik persoonlijk erg van zoenen dus dat is het probleem ook helemaal niet.
Het is dat andere.

Ik kan namelijk niets bedenken dat zo onwijs vervelend is, als dat om twaalf uur de klok staat en iedereen elkaar het beste voor het nieuwe jaar wenst en jij staat er bij en je kijkt er naar.
En dat gebeurt als je met stelletjes bent. Dan ben jij die one person extra. En die stelletjes gaan toch echt heus wel eerst hun verkering zoenen.
En dat is goon stom! Helemaal geen leuk begin van een nieuw jaar. Ik snap het wel. daar niet van. Maar daarom is het niet minder stom ineens.

Tijdens de feestdagen word je toch al aan alle kanten zo?n beetje overspoeld door Liefde, Geluk en Warmte. Lijkt het. En dat is natuurlijk hartstikke leuk. Voor al die mensen. Heus. Het is ook niet dat ik het ze misgun, of dat ik jaloers ben. Maar irritant is het wel. Want het drukt je soms met je neus op de feiten. Feiten waar je niet over schijnt te kunnen praten.
Want alleen zijn is zo?n beetje het laatste taboe. Het is not done. Uberhaupt toegeven dat je alleen bent, of voelt, kan al egnie. Is waarschijnlijk niet zo hip. Hoor je tenminste nooit eens iemand over. Er over klagen mag ook al niet natuurlijk.(blablabla ?geniet ervan!? blablabla ?straks als je een verkering hebt, moet je al die verplichtingen?? blablabla JAHAAA! Argh!) Je bent immers een jonge zelfstandige vrouw van de wereld die haar eigen keuzes maakt en zichzelf kan onderhouden en vooral entertainen. Die iedere avond een andere afspraak heeft en nooit eens thuiszit. Dates all over the place. Drukdrukdruk. De zogenoemde happy single. Braak.

Ik vind mezelf helemaal geen happy single. Happy singles moeten oprotten. Happy singles zijn van die vervelende Volkskrant lezers. Die het hip vinden om in hun eentje op zaterdagochtend koffie te gaan drinken in een café. Met de Volkskrant erbij. Of naar culturele dingen gaan waar verder nooit iemand heen wil en daar dan heel interessant over doen. En dat kan dan, want er is toch niemand naar die ene voorstelling of tentoonstelling geweest. Van die types die alle avonden van het weekend naar bruisende en happening feesten met stomme bonkerdebonkmuziek gaan. Ook op oudjaarsavond. En dan tegen iedereen roepen dat ze al zeker 4 andere uitnodigingen voor nog meer van dat soort feesten hebben afgeslagen. Ga toch heen met je feesten. Irritante figuren. En maar doen of je het zo leuk hebt in je eentje. Zeker voor de helft keaping up appearences, als je het mij vraagt. Alleen vanwege het feit dat iemand me per ongeluk zou kunnen aanzien voor zo?n happy single zou ik verdomme al verkering nemen.
Maar ja. Verkering nemen doe je ook weer niet zomaar. En ik al helemaal niet.

Dus. Ik doe er niet meer aan mee, aan dat taboe. Ik schaam me helemaal niet om te zeggen dat ik stress heb vanwege dat nu wel erg vervelend wordende oud & nieuwgedoe. Ik heb nog geen schema, geen plan! En dus ook geen geschikt gezelschap. Want u snapt ook wel: ik wil heus wel graag om middernacht iemand kussen. Of gekust worden, for that matter. Om het oude jaar weg te jagen. En vooral het nieuwe te verwelkomen.

Tijdens een nachtelijke chat, waarbij ik onder genot van wat glaasjes vino even mijn stress uiteenzette, opperde O. dat ik dan maar om middernacht op de dam moest gaan staan. A la Never Been Kissed. Waarin op een bepaald uur op een bepaalde dag een man naar de middenstip van een baseballveld moet komen om Drew Barrymore te kussen. Drew wachten natuurlijk. Geen man te bekennen. Stress! En dan op het allerallerallerlaatste moment komt De Man toch opdagen. Brug stond open ofzo. Zo?n HighSchool-draak van een film. Uweetwel.
Maar wel een goed idee. Eigenlijk.
En nog spannend ook.
Maar om nou meteen bij de plaatselijke media aan de bel te hangen van ?hallo! Ik sta daar dan en dan en ik zie wel wie er op komt dagen, roepen jullie dat ff om?? leek me ook weer niet zo?n briljant plan. Dat zou doorslaan zijn. Toch? Ik ben dan wel geen Happy Single, een Sneue Single hoef ik ook weer niet te worden.

Maar goed, tripjes A t/m E zijn dus van de baan en er is geen plan F. Nieuwjaarsfeesten zijn stom of had ik in ieder geval sowieso afgelopen maart al moeten reserveren. Bij iemand thuis op de bank hangen met een oliebol is dus ook geen optie of gewoonweg boring as hell. Hmm.
Het is nu 28 december. Time's ticking away.
Ik ben niet Happy, en ik ben al helemaal niet Sneu.
Ik ben waarschijnlijk goon alleen maar Verschrikkelijk Veeleisend.oh sorrie. Dit werd ineens zomaar een heel lang stukje. Veeleisend en óók nog langdradig. Yep, that's me:) Geen wonder dat...afijn. Ik maak het goed met u. U mag naar bijbehorend liedeke 13 reacties al

Reacties op when it's exactly twelve o'clock at night

bliss 28/12/2004 | 01:59 uur
en aandoenlijk.
 
Lawyerzwelgje 28/12/2004 | 09:46 uur
Afgelopen jaren... Herkenbaar. Heb geprobeerd het te ontgaan door te werken, heb je in ieder geval geen nieuwjaarsmorgenkater en nadien wel een zak geld over. Maar voelt toch wel een beetje eigenaardig, als toeschouwer bij het feestje van de rest van de wereld te staan. Dit jaar ook weer, maar nu is er op afstand tenminste iemand die aan mij denkt.

Dus het eerste wat ik gan doen om 12 uur is de send-button hitten, voordat het netwerk overbelast. Vrienden, laat mij even met rust, ik speel met mijn 06. Zoen lekker met je partner, wij spreken elkaar over een minuutje wel.
Nou ja, ik weet het dus ook nog niet...
 
Diederik 28/12/2004 | 11:46 uur
...gelukkig maakt het muziekje alles goed...
 
Eric 28/12/2004 | 12:15 uur
Nou indeed. Het is de stelletjes van harte gegund hoor, maar je hebt niet altijd zin om daar dan ook bij te staan.

En kent u deze in de categorie goed bedoeld maar onbenullig? Als je niemand tegenkomt en er wordt tegen je gezegd: "Misschien moet je het niet willen, dan komt het vanzelf." Alsof ik het nog zou willen als ik het niet meer wil, als u begrijpt wat ik bedoel. Tssk!
 
CasaSpider 28/12/2004 | 13:44 uur
Leuk stukje, Claver. Wat je dus eigenlijk wilt is een soort van Flash-Mob naar jou toe op 31 december... :-)
Alvast de beste wensen voor 2005 van mijn kant.
(Dat je op 31.12.2005 iemand hebt om te zoenen!)
 
KatYo 28/12/2004 | 14:10 uur
Vrienden van mij gaan al jaren met oud&nieuw naar een huisje ergens. Ik ga nooit mee, gedeeltelijk omdat er vele stelletjes tussen zitten (en daar sta je dan idd zo evorm vrijgezel tussen te wezen om 00.00..), maar ook omdat ik veel en graag dans en ik na 00.00 ergens dansend 't nieuwe jaar ij wil gaan. En voor 00.00 ga ik ergens vertoeven met mijn mede-vrijgezellen. Succes ermee en hopelijk ook plezier :)
 
jnnk 28/12/2004 | 14:24 uur
Ik durf best te zeggen dat ik er zelfs van kan gaan huilen als alle stelletjes staan te kussen en ik niet. Zonder sneu of happy te zijn, dat is.

(Ik zou ook met stelletjes gaan, maar nu gaat vriendje van vriendinnetje niet mee en kunnen wij elkaar zoenen.)

 
peet 28/12/2004 | 14:33 uur
yo! ik ben zo'n half stelletje; en wat sneu is als je wél een stelletje bent en je dus heus wat hebt om te zoenen, dat dat niet kan omdat dat andere halve stelletje elders een nachtdienst heeft! (boe!)

(oh ja & dat je hier welkom bent, of was dat reeds afgevallen 'plan E'?:-))
 
Tjarko 28/12/2004 | 15:13 uur
Oeff.. herkenning.. iets teveel herkenning in je verhaal.
 
Paola 28/12/2004 | 16:31 uur
helaas is het afsluitende deel van het oude jaar mij al jaren ontgaan dus wat dat betreft ga ik niet mee... en ik heb ook zo'n half stelletje...maar ook lang niet geweest en ik weet nog wel dat ik dat heus niet leuk vond...ik begrijp u volkomen...dus nu stuur ik robbie als in williams naar je toe die nacht....ideetje? ;-) Desondanks en dankzij en mede daarom wens ik u toch een hele fijne jaarwisseling toe....
 
Madelief 28/12/2004 | 17:07 uur
Getver, ik ben ook ALTIJD vrijgezel tijdens kerst en Oud en Nieuw. Zit je daar weer aan het kerstdiner als wormvormig aanhangsel.
En dan zit ik met Oud en Nieuw vaak nog vast aan de jaarclub (ja je leest het goed) van de vriendjes van mijn vriendinnen. Eugh! Maar dit jaar doe ik het anders. Zij gaan dit keer mee met MIJ naar een feestje. Vlak voor 12-en sluipen zij weg naar dat suffe jaarclubfeest om hun vriendjes te zoenen. Ik blijf, knal de champagne en zoen iedereen en daarna ontmoeten we elkaar weer ergens anders om hysterisch te gaan dansen.
Het is even plannnen en afwachten hoe het loopt, maar ik vind het prima zo.
Oud en Nieuw is verder een kwestie van niets verwachten en dan toch een hoop lol maken volgens mij.
Succes
Madelief
 
willem 28/12/2004 | 20:29 uur
Nee, is nie leuk. Kwou dak je ermee kon helpen maar dat kan ik nie.
Maar ik zal in ieder geval even aan je denken Zo rond twaalven.
Niet dat je daar wat aan hebt maar dan weet je in ieder geval dat je niet vergeten word!!
 
Marjolijn 28/12/2004 | 20:39 uur
Doe eens gek! Boek een last minute ticket en koop de Lonely Planet naar een vakantie oord. Liefs zo eentje buiten Europa waar veel reizigers rondhangen (bv Midden Amerika). Met de rugzak toeristen maak je in no time contact want dat zijn allemaal vrijgezellen. Wordt gegarandeerd de Oud&Nieuw van je leven. Iedereen is daar alleen en in de mood voor een goed feest. En en pasant pik je nog wat zonnestraaltjes mee ook want het is zomer daar.
 
Plaats jouw reactie